пн-пт 10-19 RU | UA (097) 211-97-60, (066) 707-18-90
Сміливо набирайте - безкоштовно, з усіх операторів!
КОРЗИНА
ВАШ КОШИК
Товарів: 0
Сума: 0
Оформити замовлення
Перемога за нами!
Все буде Україна!

Огляд електронних барабанів

Огляд електронних барабанів

Якщо Ви шукайте ударну установку для квартири, то, без всяких сумнівів, електронні барабани стануть кращим вибором. В основі принципу роботи лежать педи, оснащені датчиками. Вони виробляють передачу звуку через спеціальний звуковий модуль, що складається з процесора ефектів, секвенсора, синтезатора звуків різних установок і цілого набору інших корисних функцій. Можна зробити висновок, що електронні барабани - це багатофункціональний прилад з широкою сферою застосування, адже їх можна використовувати не тільки вдома для тихих репетицій, але і брати з собою на виступи, а також використовувати для звукозапису.

У порівнянні з акустичними, електронні барабани мають ряд переваг. Одним з головних їхніх плюсів є компактність, так як всю установку разом зі стійками і педами можна скласти і помістити в коробку або кейс, що полегшує транспортування. Їх легко перевозити як в машині, так і при бажанні в літаку. Загальна вага такого вантажу буде 20-30 кілограм.

Ще одну перевагу електронних барабанів можна оцінити на концертах, так як установку не потрібно підзвучувати. Щоб визвучити барабани, досить підключити їх до пульту і лінії посилення. Але варто подумати про те, щоб звукового тиску було достатньо в моніторній лінії і сценічних прострілах. В іншому випадку грати буде дуже складно, так як педи безшумні. Ще один приємний момент: звуковий модуль від електронної ударної установки можна використовувати спільно з акустичною установкою, яка оснащена тригерами (звукознімачами). Це означає, що можна обробляти звук ефектами і використовувати внутрішні набори ударних. Така можливість буде не зайвою на концертах, коли звучання наявної установки залишає бажати кращого.

Давайте розглянемо моделі декількох відомих виробників.

Електронні барабани Roland

Вже багато років компанія Roland лідирує в області виробництва електронних ударних установок. Кращі моделі використовуються музикантами по всьому світу на концертах і в студіях, а такі установки як TD-3, TD-5, TD-6 допомагають відточувати свою майстерність новачкам. Найпростішою і недорогою моделлю є TD-1. Її молодша сестра TD-5 зараз вже не випускається, але вона часто зустрічається на вторинному ринку. Багато хто побоюється купувати установки, що були у вжитку, і даремно, адже на відміну від акустичних барабанів, електронні не мають дерев'яних деталей і міді, завдяки чому вони не розсихаються і не піддаються корозії, тріщин і поломок рухомих частин. Так як всі педи є у вільному продажу, не складно буде знайти і замінити поламану "таблетку" або "тарілку".

Як ми вже згадували вище, найпростішою і недорогою установкою від Roland є TD-1, яка випускається в двох варіантах: TD-1 K і TD-1 KV. Ціна другий трохи вище.

 

Roland TD4K

Крім того педи PD-8, адаптовані томи, двухтригерні, дають можливість грати як по пластику, так і по ободу, завдяки чому звукові можливості і відчуття вельми наближені до акустичної установки. Пед, співвідноситься з бас-барабаном, дозволяє використовувати кардан. Тарілки Cymbal Pad CY-8 володіють дуже високою чутливістю до динаміки звуковидобування, що дозволяє виробляти заглушення рукою або паличкою.

Недоліком цієї установки є необхідність окремого придбання рами до неї. За такі гроші можна було включити в комплект поставки хоча б легкі стійки.

Установку TD-6 абсолютно заслужено можна назвати більш просунутою. У комплект входить класичний набір з п'яти «таблеток» і двох «тарілок», серед яких педи PD-6, "тарілки" CY-6, "бас-барабан" KD-7, електронна педаль хета. Все це закріплюється на рамі і приєднується до модуля TD-6, який є серцем установки. Він має 64-голосну поліфонію, 99 емульованого установок, паттерновий секвенсор, розширену комутацію і пам'ять.

Установки Roland радують можливістю проведення тюнінгу. Особливістю установки TD є те, що по суті вона є конструктором, який можна вдосконалювати в міру розвитку навичок, перетворюючи в професійний набір. У цьому ключі цілком виправдана покупка з самого початку великої рами і дорогих модулів TD-12 і TD-20. Згодом можна «наростити» педи і "тарілки", які легко знайти у вільному продажу і які постійно модифікуються. Звичайно за якість доводиться платити. На вартість цих приладів можна придбати непогану акустичну установку, але Roland пропонує не тільки професійно писати ударні в домашніх умовах, зберігаючи індивідуальність гри барабанщика, а й виїжджати на сесії, працювати з секвенсором і вправлятися під метроном. Установки TD надають насправді величезні можливості, але в силу їх дорожнечі не всі зможуть скористатися цими можливостями.

 

Електронні барабани Yamaha

Одним з головних конкурентів установок Roland є електронні барабани Yamaha. Багато музикантів ведуть суперечки, намагаючись з'ясувати, що ж краще: DTXPLORER або Roland TD-3, Yamaha DTXpress III STD або Roland TD-6. І в плані «заліза», і в плані звучання і роботи модулів існує маса дрібних відмінностей, але що стосується загальної якості звучання і функціональності і ціни, то Roland і Yamaha знаходяться на одному рівні. Тільки в деяких магазинах Yamaha трохи дешевше.

Основою Yamaha DTXPLORER є модель DTXPLH, який містить в пам'яті 192 ударних інструменти, сформованих в 32 пресетних і 10 призначених для користувача установок. Крім того є метроном для занять, функція перевірки ритмічності Groove Check, 8 типів реверберації і можливість двосмугової еквалізації. Якщо зіставити входи-виходи Yamaha DTXPLORER і Roland TD-3, то вони ідентичні: містять шину MIDI-обміну, стереовиход, вхід для фонограми і вихід для навушників. У набір педів входить бас-пед KP 65, п'ять однозонних барабанних педів TP 65, два однозонних сегментних тарілкових педа PCY 65, педаль хета HH 65.

Модуль установки Yamaha DTXpress III STD складається з 990 барабанних семплів, набору 128 General Midi, організованих в 48 заводських і 32 призначених для користувача пресетів, 11 типів реверберації, 2-х трекового секвенсора. Також є інтерфейс TO HOST для обміну з ПК. Набір педів складається з бас-педа KP 65, трьохзонного педа малого барабана TP 65 S, трьох однозонних педів томи або хета TP 65, двухзонного сегментного тарілкового педа PCY 65 S, однозонного сегментного тарілкового педа PCY 65, педалі хета HH 65.

 

Yamaha DTXPLH 

Електронні барабани відрізняються своєю універсальністю і в своєму застосуванні виходять далеко за рамки використання в межах квартири. Їх можна возити на концерти, що полегшить барабанщику процес налаштування тригерів на саудчекові і спростить підзвучування барабанів, так як електронні установки не потребують триггера і вже несуть в собі сформоване звучання, яке легко можна підкоригувати. Але варто і врахувати, що без наявності потужного підсилювача з колонками і моніторів на сцені барабанщику буде вкрай важко, а спеціальні акустичні системи для електронних установок коштують дорого. Ще одним недоліком електронних установок, особливо тих, які складаються зі звичайних педів, є їх неповна схожість з акустичними барабанами. Звучання будь-якого акустичного інструмента несе в собі сотні нюансів, такі як характеристики пластику, дерева, металевих деталей, які просто неможливо відтворити. Ще складніше добитися таких же фізичних відчуттів при грі на інструменті, як і при грі на акустичному інструменті. Електронні барабани все ж залишають якийсь дискомфорт при грі і трохи штучності, «пластмаси» у звучанні. Але свої гроші такий інструмент відпрацьовує сповна.

Для домашніх занять електронні барабани є просто ідеальним вибором, які можуть послужити і страхувальним варіантом для концертів. А якщо фінанси не дозволяють їх придбати, то кращим рішенням стануть недорогі безшумні педи для тренувань.

 

Автор:
Опубликовано: HitOnline.ua