пн-пт 10-19 RU | UA (097) 211-97-60, (066) 707-18-90
Сміливо набирайте - безкоштовно, з усіх операторів!
КОРЗИНА
ВАШ КОШИК
Товарів: 0
Сума: 0
Оформити замовлення
Перемога за нами!
Все буде Україна!

Вибір навушників

Вибір навушників

Вибір навушників
 
Багато хто з нас, купуючи дешеві навушники, відчували розчарування від своєї покупки, викликане якістю звучання. Відразу воно ще навіть нічого, але з часом в навушниках з'являються сторонні шуми, тріск і інші несподівані звукові ефекти. Часто, поносивши трохи навушники, розумієш, що вони натирають вуха або не міцно тримаються на голові і взагалі мають купу негативних якостей.
І в цьому місці виникає цілком логічне запитання: як же вибрати навушники, здатні задовольнити всі ваші запити? Існує ряд критеріїв чи характеристик, які допоможуть зробити правильний вибір. Саме про них і піде мова в нашій статті.
 
Частотна характеристика
 
Ця характеристика має безпосередній вплив на якість звучання навушників. Наявність шипіння і металевого відтінку на дуже низьких або дуже високих частотах є вірною ознакою недосконалості навушників в області частотного діапазону. Низька межа частотної характеристики має особливе значення. Тим, для кого якість звучання має принципове значення, найкраще купувати навушники з великим діаметром мембрани, які мають підвищену якість звучання. Виходячи з цього, пам'ятайте: практично жодні навушники вкладиші, що мають розмір мембрани 9-12 мм, не здатні в чистоті звуку перевершити накладні навушники або монітори з діаметром мембрани 30 мм і більше. Чим більше мембрана, тим більший частотний діапазон можна отримати і тим краще буде якість звучання. Не менш важливими є середні значення частотної характеристики 18-20 000 Гц. Не варто купувати навушники з більш вузьким частотним діапазоном, так як це дуже позначиться на звучанні.
 
Чутливість
 
Саме ця характеристика впливає на гучність звуку навушників. Навушники-монітори по своєму призначенню завжди забезпечують хорошу гучність, але от для вкладишів і звичайних накладних навушників це актуально, а тому потребує уваги. Навушники повинні мати чутливість не менше 100 дБ, в іншому випадку звук буде занадто тихим, якщо використовувати навушники з плеєром або подібними пристроями. Зверніть увагу на те, які магнітні сердечники встановлені в навушниках. Не варто купувати навушники-вкладиші з малим діаметром мембрани і малопотужним магнітом. Кращим вибором стануть навушники, що мають неодимові магнітні сердечники.
 
Тип підключення
 
Купівля навушників для великої стереосистеми увазі вибір між дротовою і бездротовою моделлю навушників. Для того щоб не промахнутися з вибором, потрібно розглянути переваги та недоліки кожного виду.
Головним недоліком дротових навушників є сама наявність дроту, який ускладнює рухи. Ви буквально «прив'язані» до одного місця без можливості пересуватися по квартирі, а якщо провід досить довгий, щоб, наприклад, танцювати, він може заплутатися. Але такий вид навушників дозволяє отримати стабільно якісне звучання і чистоту звуку.
Що стосується бездротових навушників, то тут справи йдуть інакше. З одного боку ви маєте повну свободу рухів - ходи, куди хочеш (деякі моделі забезпечують досить хорошу передачу звуку для того, щоб слухати музику, пересуваючись по квартирі). Але варто особливу увагу приділити якості передачі, чистоті каналів і наявності автоматичного підстроювання. І хоча сучасний розвиток техніки дозволяє як радіо, так і інфрачервоним бездротовим навушникам передавати звук з мінімальними спотвореннями, все ж рекомендуємо приділити більше уваги описаним вище характеристикам. Ще одним мінусом бездротових навушників є наявність батареї. Щоб прослуховування було довгим, потрібно вибирати батарею з великим терміном служби. Але найкращим і найбільш зручним варіантом в даному випадку будуть навушники з акумуляторами, які заряджаються прямо на передавачі.
 
Акустичне оформлення
 
За цим критерієм навушники можна розділити на закриті та відкриті. Відкриті навушники відрізняються тим, що дозволяють чути звуки навколишнього середовища, в той час як закриті не пропускають ніяких зовнішніх звуків. Вибір між цими дивовижними речами залежить від смаків, але хотілося б відзначити, що в закритих навушниках виникає невеликий резонанс на відміну від відкритих, які дають більш чітку картину звучання.
 
Зручність і комфортність
 
Не варто ніколи нехтувати такими важливими деталями як зручність і комфортність, особливо якщо в навушниках ви будете проводити багато часу. Хотілося б дати вам кілька слушних порад у цьому питанні. Якщо навушники натирають вуха, краще відмовитися від використання вкладишів і використовувати накладні навушники або монітори. Щоб не зіпсувалася зачіска, найкраще використовувати навушники зі стрічкою, розташованої позаду шиї.
 
Обов'язково зверніть увагу на вагу навушників: навіть якщо на перший погляд деякі моделі навушників здаються легкими, через кілька годин безперервного прослуховування вони можуть стати причиною неприємних відчуттів. Краще використовувати навушники-вкладиші, що мають наголів'я або моделі, вага яких рівномірно розподілена. Не менш важливим є матеріал, з якого зроблені чашки навушників, їх ергономічність, те, наскільки можна підлаштувати навушники під діаметр голови і багато іншого. Є ще деталі, що не настільки важливі, але їх наявність зробить прослуховування більш приємним і сильно полегшить життя. До таких деталей відноситься, наприклад, наявність регулятора гучності на шнурі і коробочки для зберігання навушників.
 
Навушники мають ряд плюсів і мінусів у порівнянні з акустичними системами. Одним з головних переваг навушників є те, що вони забезпечують широкий частотний діапазон і видають сильний звуковий тиск без спотворень, маючи на порядок нижче ціну, ніж акустичні системи. Крім того на звук в навушниках ніяк не впливають акустичні характеристики приміщення, і ви можете насолоджуватися гучним звучанням, що не заважає сусідам і вашим близьким.
 
Недоліком навушників є неприродність уявлення просторової інформації. І ось про що йде мова. Чуючи звук в приміщенні від акустичних систем, кожне вухо чує звук, що виходить не тільки від ближнього до нього випромінювача, але так само і від далекого. Завдяки цій інформації, людина визначає місцезнаходження джерела звуку в просторі. Коли ж людина слухає музику в навушниках, кожне вухо сприймає тільки звуки, що йдуть від призначеного саме для цього вуха випромінювача. Це призводить до неприродності звучання, в результаті чого людина швидше втомлюється. Але заради справедливості потрібно сказати, що існують пристрої, які називали головними динаміками, які не мають цього недоліку. Прикладом таких пристроїв є модель AKG K 1000.
 
Навушники можуть вставлятися у вуха, а можуть одягатися на голову. Навушники, які вставляються у вуха (вкладиші), професіоналами відносяться до стереотелефонів самого початкового рівня, що можна легко пояснити наявністю явного недоліку, вираженого в низькій якості звуку, зокрема, слабких низьких частот. І хоча багато фірм вдаються до різних технічних рішень, щоб виправити цей недолік, прикладом чого можуть послужити вушні вкладиші "GROOVE" в навушниках SONY MDR-ED228LP або неодимові магніти високої потужності (400 кДжм3) в навушниках SONY MDR-EX70, гідного рішення поки не знайдено. Та й навряд чи знайдеться коли-небудь, адже потрібно бути хіба що чарівником, щоб з 9 мм мембрани витягнути широкий частотний діапазон і при цьому зберегти невеликі розміри навушників. Такі технічні модернізації дозволять навушникам звучати голосніше, але не якісніше. Проте не можна не відзначити головних плюсів вкладишів - їх зручності у використанні і компактності. Вони не займають багато місця, не мнуть зачіску, їх майже не видно, поміщаються навіть в саму маленьку сумочку або навіть кишеню.
 
Серед навушників-вкладишів можна виділити ще один підвид - це моделі з тонким пластиковим ободком, звані вкладишами з наголів'ям. Але наявність наголів'я є не єдиною відмінністю від звичайних вкладишів. Ця модель має більш виражені низькі частоти. Ободок цієї моделі виготовлений зі спеціальної дуже пружною і гнучкої пластмаси, яка витримає будь-які маніпуляції. Цей підвид можна добре розглянути на прикладі SONY MDR-W08L. Існують також спортивні моделі вкладишів, що відрізняються особливою комфортністю і ергономічністю, завдяки чому їх легко можна відрегулювати, враховуючи індивідуальні особливості вуха конкретного слухача. Навушники цього виду випускає фірма Bang & Olufsen.
 
Тепер трохи про навушники, які одягаються на голову. Можна виділити два типи навушників, що одягаються на голову - відкритий і закритий. Навушники відкритого типу - це, по суті, головні стереофонії, в які частково попадають зовнішні звуки. Навушники закритого типу відрізняються своєї максимальною герметичністю, внаслідок чого зовнішні шуми майже не чути. Головним їх недоліком є гучність при відтворенні композиції, схожа з ефектом гучності сабвуфера.
 
Вибираючи в магазині навушники, зверніть увагу на упаковку, так як на ній зазначена вся основна інформація про дану модель. Основною характеристикою є частота: чим ширше діапазон частот, тим краще буде звучання. Навушники середнього класу, наприклад, SONY MDR-A106LP мають частотну характеристику 18 - 20000 Гц і оснащені великою мембраною діаметром 30 мм, що дозволяє досягти непоганого басу. Такі навушники навряд чи можна назвати компактними, тому виробники застосовують різні пристосування, щоб зробити їх більш компактними. Так, фірми застосовують складні (як в SONY MDR-A106LP) і розбірні (як в KOSS KTX / 4) дужки.
 
Особливою популярністю користуються навушники з оригінальним дизайном, форма яких дозволяє забути про зіпсовану зачіску і скуйовджене волосся - ободок цих навушників поміщається на потилицю. Така форма дозволяє поєднати переваги двох типів навушників: зручність вкладишів і непогану якість звучання накладних навушників.
 
Розрізняють також професійні і напівпрофесійні навушники, які використовуються або музичними гурманами, або тими, для кого музика - це професійна сфера діяльності. Ці моделі продумані до дрібниць, а якість звучання у них просто відмінна. Візьмемо, наприклад, PHILIPS HP-910. Ця модель має цікаву безрозмірну конструкцію. Дужка складається з трьох елементів: гнучкого обхвату і двох пружних стяжок, завдяки чому забезпечує оптимальну посадку без необхідності підлаштовувати навушники під голову. Така конструкція дозволяє максимально рівномірно розподілити навантаження на голову, завдяки чому позбавляє слухача від швидкого фізичного стомлення. Внутрішня поверхня чашок такого роду навушників оброблена оксамитом або шкірзамінником, а випромінювач прикритий акустично прозорою тканиною. Динамічний випромінювач виготовляють з використанням сплавів з неодиму, заліза і бору. Це дозволяє домогтися підвищення потужності. Звукові котушки намотані або безкисневою міддю, або алюмінієвим дротом з мідним покриттям, а мембрани виготовлені з майлару. Навіть з'єднувальні шнури для таких навушників відрізняються від звичайних. Їх стандартний розмір - 3 метри, а виготовлені з декількох гнучких провідників довгокристальної безкисневої міді (LC-OFC). Людина, готова витратити 100 доларів на придбання навушників, швидше за все, віддасть перевагу саме такому типу стереотелефонів.
 
Тепер кілька слів про бездротові навушники. Виділяють два способи передачі сигналу від базового блоку до навушників. Перший з них полягає в передачі за допомогою радіосигналу. У базовому блоці розміщений радіопередавач, що працює в режимі FM-stereo на частотах 433-435 Мгц. Цей базовий блок підключається з одного боку - до виходу будь-якого джерела (CD, MD і т.д.), а з іншого - в мережу через стандартний AC / DC адаптер. Завдяки тому, що діаграма спрямованості антени передавача кругова, вона дозволяє підтримувати стійке з'єднання навушників з базовою станцією в радіусі близько 100 метрів, при цьому систему можна налаштувати вручну.
 
Другий спосіб - передача сигналу з базової станції через інфрачервоний порт, що працює за принципом пульта дистанційного керування до телевізора, а сам сигнал передається тільки на відстані прямої видимості.
 
До основних плюсів бездротових навушників належить можливість вільного пересування по приміщенню, а до основних мінусів - сильні шуми при прослуховуванні композицій, часта заміна елементів живлення (стандартно вистачає двох батарейок типу АА на чотири години прослуховування), неможливість прослуховування навушників з інфрачервоним портом в сусідньому приміщенні.
 
Навушники - це не тільки прості пристрої, здатні тільки приймати, а потім технічно відтворювати сигнал від джерела. Деякі моделі сучасних навушників мають набагато ширші можливості, серед яких відтворення не тільки аналогових, а й цифрових сигналів (наприклад, багатоканальний супровід до фільму або підключення через оптичний вихід DVD-плейєр) в різних форматах.
 
Повна назва підсилювачів в навушниках - Headphone distributing amplifier. Підсилювачі застосовуються не тільки для того, щоб елементарно підвищити потужність сигналу з джерела, а й для того, щоб розподілити сигнал на кілька пар навушників. Основною сферою застосування підсилювачів є студії, щоб подати кожному слухачеві сигнал індивідуальної потужності, що дозволяє кожному слухати звук настільки голосно, наскільки йому хочеться, не утискати при цьому якість і гучність звуку сусідів.
 
Ну і кілька слів на завершення. Хочеться підкреслити, що вибір навушників є справою індивідуальною, яка залежить від цілей придбання і смаків конкретної людини. Але якщо для вас якість звуку займає не останнє місце в списку вимог до звуковідтворювальної техніки, забудьте назавжди про дешеві китайські підробки, купуйте фірмову продукцію. Удачі вам і приємного прослуховування!
Автор:
Опубликовано: HitOnline.ua