пн-пт 10-19 RU | UA (097) 211-97-60, (066) 707-18-90
Сміливо набирайте - безкоштовно, з усіх операторів!
КОРЗИНА
ВАШ КОШИК
Товарів: 0
Сума: 0
Оформити замовлення
Перемога за нами!
Все буде Україна!

На що звертати увагу при виборі навушників

На що звертати увагу при виборі навушників

Навушники - це ті аксесуари, які давно стали невід'ємною частиною багатьох людей. У них може слухати музику і студент, і меломан. Досвідчені музиканти так само не обходяться без них, адже слухати улюблені треки через стаціонарну акустику не завжди представляється можливим. Вони легко підключаться до всіх сучасних девайсів, будь-то смартфон або ноутбук. Їх широке застосування призвело до того, що виробники почали випускати самі різні моделі подібних аксесуарів, які відрізняються один від одного не тільки зовнішнім виглядом, але і технологією виготовлення і способами передачі сигналу з пристрою на аксесуар. Перш ніж приступити до вибору навушників, необхідно визначитися зі способом підключення, максимальному рівні гучності і тим, як ви будете їх використовувати. Обов'язково звертайте пильну увагу на характеристики девайсів в тому випадку, якщо трансляція lossless-записів буде здійснюватися з якісної Hi-Fi апаратури.

Перейдемо до характеристик

Тип навушників

Гарнітура. Це провідний або бездротової аксесуар, що складається з навушників і мікрофону. Їх використовують для ігор або навчання. Відмінний варіант для конференцій або відеозв'язку. Bluetooth-гарнітуру дуже зручно використовувати з комунікатором і планшетом. У продажу зустрічаються і моногарнітури, які оснащені всього лише одним випромінювачем. Така модель знадобиться в тому випадку, якщо необхідно чути не тільки звук з навушників, а й того, що відбувається навколо. Самі мікрофони розміщують:

  • на навушниках. Так він буде дуже близько піднесений до рота за допомогою кронштейну. Завдяки такому розташуванню вдається домогтися якісної передачі голосу. В аналогічному варіанті mic буває рухливий і фіксований. Останній варіант доцільний в професійній сфері і якщо ви підключаєте навушники до ПК. Для телефонів така конструкція вкрай незручна. Рухомий мікрофон легко прибрати в ті моменти, коли він не використовується;
  • в корпусі. Зазвичай мікрофон знаходиться в корпусі навушника, що забезпечує невелику відстань до рота і відповідно, відмінну улавліваемость звуку. Крім того, аналогічна конструкція не призводить до появи на аксесуарі зайвих деталей;
  • на дроті. Таке розташування мікрофона можна спостерігати у багатьох телефонних гарнітур. Подібна конструкція значно видаляє мікрофон він рота, тим самим, погіршується і якість прийому звуку. Тут на перший план виходить чутливість мікрофона - чим вона більша, тим краще він буде вловлювати вимовлені вами мови. Звертайте увагу на гарнітури, у яких чутливість мікрофона починається з показника від -35 дБ.

В окремий клас можна віднести ігрові навушники, які можуть оснащуватися знімним або стаціонарним мікрофоном. В основному у них охоплює конструкція, яка не доставляє дискомфорту навіть при тривалій експлуатації. Часом ставлення навушників до ігрових аксесуарів вдається зрозуміти тільки за зовнішнім виглядом або назвою, хоча більшість моделей оснащують додатковими перевагами - динамічне підсвічування, вібрація та ін. Вибираючи гарнітуру або навушники для ігор потрібно звертати увагу на кнопки і їх функціональні можливості.
Повна протилежність ігрових навушників - навушники для заняття спортом. У них компактні розміри і невелику вагу. Часто їх постачають різними утримують елементами, наприклад, дужками або завушинами. Подібні аксесуари не заважають під час тренувань або бігу, не спадають і не виходять з ладу при попаданні на них вологи. Відомі бренди пропонують гарнітури спортивного виконання, які дозволяють слухати музику і спілкуватися прямо під час заняття спортом.

Конструкція навушників

Напевно, найпопулярнішими є «вкладиші» (вони ж «крапельки» і «вставні»). Характеризуються компактністю, невеликою вагою, простотою і мають доступну ціну - це їх головні переваги. Шкода, але є і недоліки. З огляду на той факт, що вони нещільно сидять у вушній раковині, ви не завжди зможете відволіктися від сторонніх звуків. Крім тог, подібні варіанти не мають чітко визначеного положення, а значить, на якість звуку буде впливати щільність розташування в вусі і те, під яким кутом вони вставлені в раковину. Їх рекомендують купувати людям, що не пред'являють дуже високі вимоги до якості звуку, хоча серед вставних моделей зустрічаються і такі, які підійдуть навіть меломанам.
Наступні за популярністю - це вакуумні варіанти, які часто називають «затичками». Вони дуже схожі на вставні, але кріплення відбувається не до вушної раковини, а їх вставляють прямо у вушний канал. Вперше таку конструкцію застосували в слухових апаратах. До слова, там вона використовується і понині. У таких навушників є силіконова або гумова амбушюра, яка забезпечує герметичне з'єднання зі стінками вушного каналу. Це необхідно для ізоляції від сторонніх звуків і надійної фіксації аксесуара в вусі. Не забувайте, що при прослуховуванні гучних звуків можна пошкодити барабанну перетинку. Це обумовлено герметичній конструкцією і високим звуковим тиском. До недоліків конструкції відносять і те, що деяким людям вони приносять дискомфорт. Частково ситуацію може врятувати амбушюра іншого діаметра - практично завжди в комплекті з навушниками йде три пари амбушюр різного розміру.
Вертикальні навушники. Навіть при своїх невеликих розмірах, вони забезпечують дуже якісний звук. Такі варіанти підходять для цінителів музики, адже з їх допомогою можна відволіктися від усього того, що відбувається навколо. Вони підходять і для пробіжок, але в такому випадку, краще придбати відкриті або напіввідкриті варіанти. Так ви не повністю ізолюєте звук і зможете чути, що відбувається навколо вас. До переваг типу варто віднести можливість їх носіння в кишені. З ними ви можете робити будь-яку зачіску і носити найрізноманітніші головні убори.
Накладні навушники отримали таку назву тому, що їх саме накладають на вушні раковини. Притискну силу забезпечує спеціальна дужка або завушина. Завдяки збільшеному розміру динаміків, вам вдасться чуйно почути низькочастотні звуки. Їх називають універсальними варіантами, адже такі моделі відмінно підходять як для гарнітури, так і для прослуховування музики при занятті спортом. Єдиний нюанс - деякі люди починаю відчувати дискомфорт від притискаються до вух амбушур вже через невеликий проміжок часу.
Охоплюють, вони ж повнорозмірні. У таких навушників великі чаші і м'які амбушюри, повністю охоплюють вушну раковину. Великі габарити дають можливість використовувати великі динаміки, щоб забезпечити високоякісний звук. Такий тип навушників називають ще й моніторними, адже саме їх використовують звукорежисери для отримання повної звукової картини і її регулювання. Майте на увазі, що прирівнювати всі охоплюють навушники до моніторів дуже некоректно. Далеко не всі моделі можуть забезпечити звук потрібної якості.

Як передаються сигнали

Хочете купити гарнітуру або навушники для прослуховування музики безпосередньо зі свого смартфона? Тоді найкращим варіантом буде Bluetooth-аксесуар, а особливо моделі в дизайні True wireless. Завдяки їм ви не будете плутатися в проводах, які в будь-який момент можна ненавмисно порвати. Тут варто сказати про те, що комунікатор з включеним Bluetooth швидше розряджається, та й самі навушники вимагають підзарядки. Якщо для вас автономність телефону і гарнітури має велике значення, купуйте провідні моделі.
Існують моделі з ІК-радіоканалах. Їх підключають до стаціонарних аудіосистем, телевізорів тощо. Принцип роботи полягає в тому, що до джерела підключається передавач, а самі навушники виконують роль приймача. Обидва типи працюють за одним і тим же принципи, тому і недоліки у них теж дуже схожі - порівняно невеликий радіус дії. Для ІК моделей ще важливо відсутність непрозорих перешкод в зоні проходження сигналу.
Віддаєте перевагу провідним варіантів? Тоді перед здійсненням покупки переконайтеся в тому, що тип підключення повністю сумісний з комунікатором. Зазвичай роз'єм підключення навушників - це jack 3,5 мм, хоча пристрої від Apple можуть використовувати власний стандарт роз'єму - lightning.

Звукові характеристики

Навіть якщо ви далекі від музики, то напевно чули вислів «немає басів», «жахливі високі частоти» і т. Д. Все це про амплітудно-частотній характеристиці (АЧХ). Ідеальний варіант - це коли на будь-якій гучності чутні всі звукові частоти в діапазоні 20 - 20000 Гц. У реальному житті, часто на тій чи іншій гучності певна частота практично повністю «випадає» з мелодії. Шкода, але ви навряд чи знайдете на упаковці з навушниками реальний показник АЧХ. Трохи більше скаже характеристика, наприклад, 80-19000, 65-18500 - такі навушники підійдуть тільки для спілкування, адже слухати музику в них буде зовсім некомфортно.
Найчастіший формат звукової схеми - 2.0. Це звичайнісінькі стерео навушники. зустрічаються моделі, які мають формат 2.1, 5.1 та ін. Все це програмна емуляція, адже реального об'ємного звучання ви не почуєте. Хочете отримати дійсно об'ємну звукову картинку? Тоді звертайте увагу на навушники 7.1 real. Звертайте увагу на спосіб підключення навушників - у них має бути до 4-х аудиовходов, які можуть мати роз'єм jack або RCA.
Велику роль відіграє тип випромінювача. Раніше арматурні випромінювачі були прерогативою тільки медичної техніки. У них невеликий розмір, висока вартість і вузький частотний діапазон, який обмежує їх застосування в навушниках. Але так було раніше. Зараз ціна на такі випромінювачі знизилася, а проблема вузького частотного діапазону усунена. В одному корпусі може перебувати до 12 випромінювачів для одного вуха. Ще один нюанс - через низький звукового тиску, їх доцільно використовувати виключно у внутріканальних моделях.
 

Автор:
Опубликовано: HitOnline.ua