пн-пт 10-19 RU | UA (097) 211-97-60, (066) 707-18-90
Сміливо набирайте - безкоштовно, з усіх операторів!
КОРЗИНА
ВАШ КОШИК
Товарів: 0
Сума: 0
Оформити замовлення
Перемога за нами!
Все буде Україна!

Закозапис в домашніх умовах

Закозапис в домашніх умовах

Життя музиканта дуже насичене завдяки багатьом концертам і репетиціям. Вони захоплюють і дарують масу позитивних емоцій. Але відігравши вже пристойну кількість концертів, отримавши купу схвальних відгуків і, може, навіть давши кілька автографів, він починає замислюватися про те, щоб записатися в студії. І так через кілька місяців, накопичивши трохи грошей і пропрацювавши матеріал, він направляється в студію, смакуючи свою чергову перемогу на музичному терені. Але якщо навіть найбільш невдалий перший концерт майже будь-який музикант згадує з теплотою і посмішкою, то спогади про перший запис в студії викликають куди менше позитивних емоцій. В основному про цю подію не всі люблять поширюватися. Після нього всі розуміють: студія - це дуже серйозно. Для багатьох музикантів вона стала каменем спотикання, переступити який і продовжити свій творчий шлях багато так і не вирішуються, розчарувавшись у своїх силах і здібностях.

Домашня студія звукозапису

Що стає причиною таких рішень? Все дуже просто. На відміну від концертів, де погано відбудований звук може приховати навіть грубі помилки у виконанні і фальш, а харизма музиканта і вміння працювати з залом робить менш помітним його низький рівень майстерності, в студії кожна помилка чутна, і сховатися більше нема за що. Деяким недосвідченим музикантам важко дається зіграти без помилок навіть елементарну партію акомпанементу. Все це призводить до того, що звукорежисер нервує, а музиканти починають замислюватися не тільки про те, що викинули на вітер пристойну суму, але взагалі сумніватися, чи варто їм займатися музикою всерйоз. Потрібно зрозуміти, що займаючись годину-дві на день, домогтися професіоналізму в музиці дуже складно. Щоб досягти цієї мети, потрібно не тільки мати внутрішній дар, але і багато чим пожертвувати, поклавши свої бажання на вівтар музичного мистецтва і присвячуючи численні години виснажливій праці над власною майстерністю.

Мало хто знає, що навіть відомі виконавці, маючи в розпорядженні повний склад музикантів з концертним досвідом, часто користуються послугами більш досвідчених сесійних музикантів в справі звукозапису в студії. Все тільки з однієї причини - вони не вміють працювати із записом.

Маючи в кишені солідний фінансовий запас, ви, звичайно, зможете залучити більш досвідчених музикантів, підключити до роботи професійних режисерів і техніків і навіть попросити виправити вашу партію, вдаючись до редагування і перезапису бракованих ділянок. Але це нагадує анекдотичну ситуацію, коли після тривалих безрезультатних спроб записати нормально гітарне соло сумний і втомлений оператор говорить гітаристу: «Гаму грати вмієш? Заграй, а я потім наріжу .. »

Хочеться нагадати, що, користуючись послугами «найманців» і до того ж сподіваючись на майстерність режисера в області корекції і доведення матеріалу, вашому твору ніколи не стати популярним хітом. Причина в тому, що навіть за великі гроші наймані музиканти не будуть вкладати в твір душу, намагатися відчути всю його глибину і годинами просиджувати над аранжуваннями, а робота звукорежисера над невміло виконаноїю партією призводить до втрати в якості, але що гірше - в самій ідеї твору . Потрібно зрозуміти, що студія - це не казкове місто, а звукорежисер не чарівник, так що на запис треба їхати тільки тоді, коли можеш заспівати або зіграти композицію без помилок і фальші, не вдаючись до використання різних ефектів і обробок.

Найкращим і найшвидшим способом підготувати і себе, і своїх колег до серйозної студійної роботи є регулярний запис в домашніх умовах, що допоможе не тільки краще аналізувати свою гру і виправляти помилки. Завдяки таким записам можна створити власний банк демо-записів, які можуть стати пропускним квитком на велику сцену для музикантів-початківців. Та й до того ж домашній запис - це захоплююче заняття саме по собі особливе для тих, хто просто отримує задоволення від процесу творення чогось свого і має можливість витрачати на це заняття кілька годин в день.

З огляду на ті особливості звукозапису в студії, про які ми говорили вище, ми прийшли до висновку, що не варто навіть рипатися в сторону професійного студійного запису, не підготувавшись і без пробних домашніх записів. Багато серйозно обпікаються, вчинивши не обдумано в подібних ситуаціях. Так що не варто ставити під удар свою творчість на початку шляху.

На відміну від чужих і холодних стін студії, домашня обстановка дозволяє музикантові розслабитися морально, відчути себе комфортно. Ніхто не стоїть над душею. Господар будинку може сам встановлювати правила і може сам обирати зручний для нього час для занять. Але хотілося б відзначити, що в домашніх умовах, озброївшись бажанням і солідною апаратурою, можна записати не тільки демо, але й альбоми студійного якості, які потім можна легко пустити в тираж.

Домашній запис є дуже популярним не тільки серед музикантів-аматорів, а й серед популярних виконавців. Багато з них облаштовують кімнати для роботи у власних будинках або квартирах.

Головною особливістю практично всіх студій на дому є тиха робота. У квартирі практично не реально записати працюючий в нормальному режимі гітарний ламповий стек або акустичну ударну установку. Основна причина цього - сусіди, навіть самі добрі з яких не витримають подібного знущання. Крім того порушення громадського порядку може призвести до небажаного знайомства з працівниками правоохоронних органів.

Варто всерйоз задуматися про проблему шумоізоляції. І не тільки з міркувань збереження спокою і нервів сусідів. Справа зовсім в іншому: якщо інструменти можна записати «безпосередньо», використовуючи аналогову і цифрову комутацію, то вокал інакше як «через повітря" не запишеш. У цьому випадку кожен проїжджаючий повз будинок трамвай може залишити перешкоди в записі. Ще однією великою проблемою для домашнього запису може стати придбання сусідами домашнього кінотеатру з хорошою акустичною системою, так як низькочастотні коливання, які видаються сабвуферами, проходять навіть через самі глухі стіни. У цьому випадку проблему можна вирішити, домовившись із сусідами про час їх кіносеансів.

У разі, коли кошти, та й кількість квадратних метрів залишає бажати кращого, найкращим вирішенням проблем звукоізоляції стане придбання кабінки для запису вокалу. Зробити замовлення на її виготовлення можна практично в будь-якій фірмі, що займається пластиковими вікнами і конструкціями. Потрібно не забути зробити в ній двері, вікно і кабельний канал.

Найбільш простим способом звукоізоляції кімнати може стати установка багатопакетних пластикових вікон, а також оббивання стін старими ковдрами або матеріалом по типу дарніта або повсті. Використання синтетичних тканин не дасть потрібного результату. Щоб зовнішній вигляд кімнати не лякав гостей, все це неподобство можна приховати під пластиковими панелями або тканиною.
Якщо ви відносите себе до неординарних людей з хорошим почуттям гумору, можна для запису вокалу використовувати платтяну шафу. Тут хочеться відзначити, що деякі цілком заможні музиканти теж вдаються до використання шаф, економлячи квадратні метри і не бажаючи захаращувати свою квартиру різними кабінами і камерами. Шафа є швидким і зручним варіантом. Особливо гарний він для тих, у кого немає ні бажання, ні можливості будувати кабінку, так як в шафі рівень реверберації і наявність зайвих шумів мінімальний, до того ж звукоізоляцію можна зробити за кілька хвилин з підручних засобів.

Підготувавши приміщення (після чого квартира має вельми непривабливий вигляд), можна подумати про придбання апаратури. Для початку підійдуть ось такі комплекти для звукозапису - ESI U22 XT cosMik Set, Focusrite Scarlett Solo Studio, Mackie CREATOR BUNDLE або Presonus AudioBox Studio

Автор:
Опубликовано: HitOnline.ua