пн-пт 10-19 RU | UA (097) 211-97-60, (066) 707-18-90
Сміливо набирайте - безкоштовно, з усіх операторів!
КОРЗИНА
ВАШ КОШИК
Товарів: 0
Сума: 0
Оформити замовлення
Перемога за нами!
Все буде Україна!

Огляд міді-клавіатур

Огляд міді-клавіатур

Після придбання комп'ютера для домашньої студії наступним кроком є покупка ще одного незамінного компонента - міді клавіатури. За великим рахунком, міді клавіатура - це пристрій, що є клавіатурою синтезатора головним завданням якого є передача на ПК midi-інформації на звукову карту або модуль для подальшого їх перетворення безпосередньо на ПК.

 

 
Міді-клавіатура Studiologic VMK-188
 
Що ж, давайте розглянемо в цій статті ті характеристики на які варто звернути увагу при покупці міді клавіатури.
 
Кількість октав
 
Кількість октав - це найголовніша відмінність в міді клавіатурах. Воно може варіюватися від трьох чотирьох і п'яти до шести з половиною та семи з половиною (так звані повно-октавні). Немає сенсу купувати більше шести октав якщо ви не маєте музичної освіти по класу фортепіано адже ви навряд чи будете користуватися всіма клавішами одночасно що необхідно при грі "двома руками". Трьох октавні інструменти мають занадто малу кількість клавіш так що навіть для гри однією рукою мало місця. Тим більше що вартість трьох октавних мало чим відрізняється від вартості чотирьох октавной.
 
Для музиканта який володіє на фортепіано клавесині органі та інших клавішних інструментах напевно буде мало і п'яти октав. В цьому випадку краще всього придбати 7,5-октавну клавіатуру а якщо бюджет обмежений, то можна придбати і 6-октавний інструмент.
 
 
 
Тип клавіатури і виконання
 
В наш час у клавішних інструментів клавіатура може бути трьох видів: підлозі зважена зважена і молоточковая. Вони відрізняються механізмами роботи клавіш. Так в підлозі зваженої клавіатурі клавіші відходять після натискання за допомогою звичайних пружин зважена має противаги завдяки яким натискання стає більш схожим на фортепіанну клавіатуру. Що стосується молоточковій то вона повністю імітує фортепіанну динаміку клавіш і, практично ідеально імітує клавіатуру звичайного піаніно. Правда якщо бути чесним така "ідеальність" непостійна. Перший раз граючи на такій клавіатурі різниця і справді зовсім не відчувається але погравши на таких інструментах кожен день починаєш помічати що клавіші звичайного фортепіано пальці відчувають незвично.
 
Нехай не лякає вас вибір потрібного типу - все дуже просто. Якщо у вас немає базової освіти на фортепіано найкраще придбати зважену або підлозі зважену клавіатуру.
 
Клавіатури розділяються не тільки за типами а й по зовнішньому виконанню. Різниця в цьому випадку полягає тільки в тому що клавіші виконані в рояльну виконанні схожі на оригінальну рояльну клавіатуру (так роблять всі молоточкові клавіатури і деякі 6,5 і 7,5 октавні) а в синтезаторного відповідно, - синтезаторну.
 
 
  
After Touch Pitch і Modulation  
 
Існують функції які не обов'язково повинні бути в midi-клавіатурі і не обов'язково можуть використовуватися але їх наявність практично ніколи не завадить.
 
Колеса Pith Bend і Modulation беруть на себе функцію плавної вібрації звуку. Колесо Pitch плавно піднімає звучання ноти на певне значення (зазвичай до 1,5 тони) а колесо Modulation змушує звук вібрувати з певною частотою. Сила вібрації і різниця в значенні визначаються силою повороту колеса. Якщо клавіатура оснащена цими функціями зайвими вони ніколи не будуть. Варто звернути свою увагу на те що в клавіатурах фірми Roland ці два колеса суміщені і у вас не вийде встановити будь-яке положення колеса modulation і при цьому грати двома руками на відміну від "двох колісного" варіанту.
 
Буквально After Touch переводиться як "після торкання". Ця функція виробляє яку-небудь зміну звуку у випадку, коли під час гри ви натиснули клавішу а потім "дотиснули" її з більшою силою. Ця функція не завжди зручна особливо це відноситься до тих, хто звик до «фортепіанної» грі але After Touch завжди можна відключити.
 
Додаткові функції
 
Перераховані вище функції ставилися до основних функцій midi-клавіатур. Але існують й інші, не менш цікаві але менш обов'язкові. Серед них особливий інтерес можуть скласти можливість поділу на зони (привласнення різним частинам клавіатури різних інструментів) кнопки управління секвенсором (можливість керувати комп'ютером прямо з midi-клавіатури) і наявність додаткових контролерів тобто додаткових кнопок або коліс.
 
 
     
Короткий огляд марок     
 
На ринку можна знайти величезну кількість виробників клавіш бюджетних серій серед яких M-Audio CME Creative MidiMan Evolution Studiologic (Fatar) Roland та інші. Але якщо говорити про співвідношення ціна / якість то тут кращими є Roland і Studiologic (Fatar). Уважно дослідивши ринок, можна сміливо стверджувати інші виробники практично не варті уваги адже дві вища згадані фірми відрізняються величезним досвідом у виробництві даного типу обладнання. Серед їх продукції можна знайти як недорогі чотирьох октавні моделі вартістю 125-200 у.о. так і потужні студійні клавіатури (900 у.о. і вище). Одна з найбільш затребуваних моделей міді-клавіатур - Studiologic VMK-188.
Автор:
Опубликовано: HitOnline.ua