пн-пт 10-19 RU | UA (097) 211-97-60, (066) 707-18-90
Сміливо набирайте - безкоштовно, з усіх операторів!
КОРЗИНА
ВАШ КОШИК
Товарів: 0
Сума: 0
Оформити замовлення
Перемога за нами!
Все буде Україна!

Налаштовуємо бас-гітару правильно

Налаштовуємо бас-гітару правильно

Бас-гітара є нічим іншим як струнно-щипковим музичним інструментом. Використовується для гри в басовому діапазоні. Зазвичай на такій гітарі грають пальцями, але не виключено і використання медіаторів. Завдяки поєднанню з ударними, виходить ритм-секція.
Електронна бас-гітара схожа на електрогітару. Відмінністю є більш масивні корпус і гриф. Мензура також володіє великим розміром. Переважна більшість інструментів має 4 струни, хоча існують варіанти з великою їх кількістю. З огляду на конструктивні відмінності, догляд за бас-гітарою трохи інший.

Безпека

Перш ніж здійснювати покупку, необхідно переконатися в безпеці бас-гітари. В першу чергу пройдіться пальцями по самому краю грифа. У місцях розташування торців Лади можу виступати за краї – вони дряпають і ріжуть. Це не говорить про шлюб або про те, що продукт низької якості. Дерево є "живим" матеріалом, чутливим до вологи і температурних перепадів. Наприклад, гітара, виготовлена і доведена влітку, при включенні централізованого опалення може трохи усохнути, що призведе до вилазіння ладів. У разі виникнення такої неприємності, знадобиться звернутися до гітарного майстра.

Струни

Чи потрібно міняти струни, які встановлені спочатку? Деякі фахівці вважають, що робити це необхідно відразу ж після придбання інструменту. Невідомо, скільки гітара пролежала в магазині,та й у кожного басиста свої переваги. Більшою мірою, таке твердження вірне, адже при транспортуванні струни послаблюються. Але і тут все не однозначно. Імениті виробники на багато свої моделі ставлять якісні струни. Зі свого боку, ми рекомендуємо пограти на стандартних, щоб зрозуміти "себе" і свою манеру гри. Після цього визначитися з покупкою струн буде легше.

Фурнітура

Під цим словом розуміють колки, бридж і регулятори управління. Перш ніж займатися їх відбудовою, струни краще зняти. Для цих цілей знадобиться ключ і викрутка. Можна обійтися і пассатижами. Перш за все, підтягніть гайки на кілках при їх наявності. Перевірте обертання механіки. Якщо вона робить це не дуже добре, можна капнути машинного масла. Не забудьте стерти надлишки ганчіркою. Ще змастіть сідла бриджу і верхній поріг.

Обробляємо накладки грифа

Для бас-гітар їх роблять з самих різних порід дерев, а значить, в кожному конкретному випадку потрібен певний підхід до обробки. Найчастіше Це махагон і клен.

Махагоновые накладки

Щоб обробляти накладки з цього матеріалу, краще використовувати лимонне масло. Натріть їм накладки і дайте маслу вбратися протягом 15 хвилин. Після зніміть надлишки чистою х / б серветкою.

Кленові накладки

Такі накладки можуть мати лакове покриття. Якщо воно присутнє, то щоб доглядати за глянцевою поверхнею знадобиться поліроль. Не використовуйте його для матових корпусів-це нашкодь їм. Якщо накладка грифа без лаку, візьміть згадане раніше лимонне масло. Обробивши накладку грифа, встановіть назад струни і займіться настройками анкера і бриджу.
Бридж є важливою деталлю будь бас-гітари, адже від нього залежать звукові характеристики, наприклад, сустейн і «чуйність» під час гри. Кріплення струн в бриджі може здійснюватися "зверху" або пропусканням струн через корпус. У бриджів, які кріпляться крізь корпус, більш тривалий сустейн і чисте звучання. Така перевага негативно відбивається на заміні струн – цей процес стає більш складним і тривалим. Ще одна функція, яка покладена на бридж – надання можливості тонкої і точної регулювання положення кожної окремо взятої струни по довжині і висоті. У поєднанні з можливістю регулювання прогину грифа, бридж буде підтримувати бас-гітару у відмінному стані. Прогин грифа позначається на висоті струн тільки в проміжку 1-17 лад. Далі він не впливає на вказаний параметр. Щоб правильно налаштувати інструмент, потрібно затиснути струну на 17-му ладу і смикнути її. Чуєте дзвін? Піднімайте сідло бриджу до тих пір, поки він не пропаде.

Регулювання прогину грифа

А чи повинен він бути? Давайте розберемо питання докладніше. При максимально прямому грифі струни буду перебувати в максимальній близькості до грифа. Чим менше відстань, тим простіше грати. Це так, але у бас-гітари є певна особливість – товщина струн у такого інструменту більше, ніж у акустичної або електрогітари. Що це означає? Зараз пояснимо. Товста струна має велику амплітуду коливань, що призводить до вібрування по всій довжині незалежно від того, на якому ладу її затиснули. Наприклад, якщо ви затиснули струну на шостому ладу, то струна буде дзвеніти вгорі грифа на всій його довжині – з першого по шостий лад. Робимо висновок-прогин повинен бути таким, щоб під час затискання струни остання не торкалася вище і нижче грифа. Щоб регулювати прогин використовується анкер. Регулюванням прогину "займається" анкер. Як правило, четверту струну затискають на першому і сімнадцятому ладу з подальшим використанням її в якості лінійки. Приблизно на сьомому ладу відстань повинна бути близько 0.7 мм. Наші фахівці радять налаштовувати гриф в Рівне положення, а вже потім потроху збільшувати його прогин. Це легко зробити за допомогою ослаблення анкера. Ви повинні домогтися відсутності дзвону на струнах з 1-го по 7-й лад.

Мензура

Даний елемент є робочою областю струни. Якщо говорити більш зрозумілою мовою, то мензура являє собою відстань від верхнього до нижнього поріжка. У бас-гітар даний діапазон оптимізований на рівні 30 - 36". У першої бас-гітари мензура була 34". Цей показник є найбільш поширеним на даний момент. Згадана відстань впливає на звучання музичного інструменту. При налаштуванні інструменту по тюнеру, останній повинен показати " Мі " на відкритій 4-й струні і затиснутому 12-му ладу цієї ж струни. 

Перевірка електрики

Що від вас потрібно? Послухати бас у всіх режимах, при цьому викрутивши гучність і тон по максимуму. Гучність всіх їх повинна бути однаковою. Помітивши невідповідність в некових і бриджевих датчиках, найгучніший потрібно опустити. Важливим є і баланс між 4-й і 1-й струнами. Щоб вирівняти його, найгучніший потрібно зробити тихіше.

Зберігання та догляд

Не забувайте про те, що дерево надзвичайно чутливе до температурних перепадів і показаннями вологості. У жарку пору року останній показник вище, тому в чохол варто покласти силікагель або будь-який інший вологопоглинач. Не залишайте інструмент під сонячними променями на тривалий час. Взимку в кімнату, де буде зберігатися бас-гітара, краще поставити прилад по вимірюванню вологості – вона повинна бути в межі 45-60%. Не розташовуйте інструмент біля обігрівальних приладів.
При кожній заміні струн потрібно просочувати накладку грифа маслом, а стежити за прогином необхідно при зміні сезонів. Він може змінюватися. На цей показник впливає температурний режим і вологість повітря. Змащувати потрібно і механіку колкової системи-це повинно відбуватися мінімум 2 рази на рік. 

Автор:
Опубликовано: HitOnline.ua