пн-пт 10-19 RU | UA (097) 211-97-60, (066) 707-18-90
Сміливо набирайте - безкоштовно, з усіх операторів!
КОРЗИНА
ВАШ КОШИК
Товарів: 0
Сума: 0
Оформити замовлення
Перемога за нами!
Все буде Україна!

Як обрати синтезатор

Як обрати синтезатор

Які бувають синтезатори?Який краще підійде для початківця?

Серед різноманіття моделей синтезаторів існує кілька типів, що розрізняються за призначенням і вартістю.

Синтезатори початкового рівня - інструменти, які призначені для навчання або розваги, але не підходять для професійних цілей.Це найбільш популярний клас синтезаторів, зазвичай їх купують для домашніх занять. Навіть найдорожчі сучасні синтезатори мають достатній для початківця набір звуків і стилів, функцію автоаккомпанемента і містять навчальні програми (наприклад Yamaha PSR-E263, Yamaha YPT-260, Casio LK-240, Casio CTK 7200), більш просунуті - можливість створювати і записувати власні нескладні твори (Casio LK-240, Casio CTK-7200, Yamaha YPT-360, Yamaha PSR-E363). Також слід зазначити синтезатори для навчання з підсвічуванням клавіатури (Casio LK-240 і Casio LK-280) і з фунцию караоке (Casio LK-280). Більшість синтезаторів початкового рівня мають клавіатуру з 5 октав (61 клавіша), але також випускаються порівняно недорогі моделі на 76 (Yamaha DGX-230, Casio LK-240, Casio WK-7600) і 88 клавіш (Yamaha DGX-660 WH, Yamaha DGX -660 B).

                                                                     Синтезатор для навчання Casio LK-240

Напівпрофесійні синтезатори. Якості звучання цих інструментів досить для того, щоб з ними можна було виступати на публіці. Тому вони є вибором професійних індивідуальних виконавців в кафе, ресторанах і ін. Найбільш популярними моделями даного класу є Yamaha PSR-S775, Yamaha PSR-S975, Yamaha PSR-S670.

       

                                                                   Синтезатор напівпрофесійного рівня Yamaha PSR-S975

Професійні синтезатори. Вони володіють найвищою якістю звучання, великою функціональністю і досить високою ціною. Їх вибирають професійні музиканти, аранжувальники, композитори. Для різних цілей існують різні інструменти, наприклад виконавські синтезатори - для виконання партії клавішних в складі музичного гурту, робочі станції - для створення професійних звуків, аранжувань. Найбільш відомі виробники професійних електронних клавішних інструментів - це компанії Korg, Roland, Yamaha і Kurzweil.

                                                    

                                                                        Професійна робоча станція Kurzweil K-2661

Цифрові піаніно. Основною відмінністю цих інструментів від інших синтезаторів в тому, що звучання і відчуття від гри на них максимально наближені до звучання і відчуттям гри на звичайному піаніно. Це дуже важливо для тих, хто вчиться в музичній школі або виконує музику на фортепіано. Тому в цих інструментах:

використовується 76- або 88-клавішна клавіатура, оскільки для виконання багатьох класичних творів недостатньо 5 октав (61 клавіша); основна увага приділена якості звучання фортепіанних і рояльних тембрів; використовується клавіатура з повнорозмірними клавішами (в синтезаторах клавіші вкорочені і іноді звужені); використовується клавіатура з ефектом збалансованої молоточкової механіки.

Цифрові піаніно бувають двох видів:

електропіаніно - за зовнішнім виглядом нагадують синтезатор і ставляться на металеву стійку або дерев'яні ніжки, які легко знімаються. Ці цифрові піаніно зручні тим, що їх можна легко складати і перевозити з місця на місце. Найбільш популярні моделі електропіаніно - Yamaha DGX-660 B, Casio PX-350 BK
корпусні цифрові піаніно - корпус цих інструментів виготовлений з ДСП, і за зовнішнім виглядом копіює акустичне фортепіано. Вони призначені для стаціонарної установки в приміщенні, і, крім задоволення від гри, є гарним доповненням до інтер'єру. Цифрове піаніно Yamaha DGX-660 B

Міді-клавіатури - електронні пристрої для управління віртуальними синтезаторами на комп'ютері. Сама по собі міді-клавіатура не виробляє звуків, при натисканні клавіш вона пересилає команди комп'ютеру. Якість звучання і можливості залежать від звукової карти і встановлених на комп'ютері програм. Перевага міді-клавіатур - в невисокій вартості, тому якщо у Вас є комп'ютер, то, підключивши до нього міді-клавіатуру, Ви отримаєте домашню музичну студію на базі ПК.

                                             

                                                                           Міді-клавіатура Alesis V49

Незважаючи на велику кількість видів клавішних електроінструментів для початківця клавішника підійдуть тільки два - цифрове піаніно або синтезатор з автоакомпанементом. При цьому цифрове піаніно слід придбати, якщо Ви вчитеся грати класичну фортепіанну музику. У всіх інших випадках найкращим рішенням буде покупка синтезатора з автоакомпанементом на 5 октав.


Що означають характеристики в описі синтезаторів: поліфонія, кількість тембрів та інше?
Давайте зупинимося на деяких основних параметрах синтезатора.

Кількість клавіш. Кількість чорних і білих клавіш в клавіатурі синтезаторі (61-клавіша - 5 октав, 76 - 6 октав, 88 - клавіатура рояльного типу).

Розмір клавіатури. Повнорозмірна клавіатура - клавіатура, розміри клавіш якої збігаються з розмірами клавіш акустичного піаніно і рояля. Малорозмірна клавіатура - клавіатура, розмір клавіш якої менше розміру клавіш акустичного піаніно і рояля. Повнорозмірна клавіатура використовується в синтезаторах, де необхідно забезпечити відповідність розмірів акустичного піаніно - цировиx піаніно.

Чутливість клавіатури до швидкості натискання. Розрізняють пасивну і активну клавіатуру. Пасивна клавіатура не чутлива до швидкості натиснення клавіш, тобто гучність звуку буде однією і тією ж як у разі обережного повільного натискання, так і сильного удару по клавішах. Активна клавіатура чутлива до швидкості (сили) натискання - звук буде  голосніше, чим швидше (сильніше) буде натиснуто кнопку. Пасивна клавіатура присутня тільки в моделях Yamaha PSR-E213 і R200, у всіх інших моделях, представлених на нашому сайті клавіатура - активна (чутлива до натиснення).

Тип механіки. За ступенем жорсткості при натисканні на клавіші електронні клавішні інструменти розрізняють за типами:

з клавіатурою синтезаторного типу - клавіші натискаються легко, імітація фортепіано відсутня; з напівзваженою (напівважкій) клавіатурою - використовується в недорогих електропіано. зі зваженою (молоточковою) клавіатурою - використовується в цифрових піаніно і дорогих синтезаторах, коли необхідно отримати відчуття від гри як на звичайному фортепіано.

Поліфонія. Цей параметр визначає максимально можливу кількість одночасно звучних голосів. Врахуйте при звучанні автоаккомпанемента синтезатор "забирає" певну кількість голосів на акомпанемент. Якщо перевищити цю кількість, то частина звуків (з натиснутих Вами клавіш або щось з автоаккомпанемента) пропаде. Тому для синтезаторів використовується поліфонія 32 голоси і вище.

Автоакомпанемент - можливість грати акомпанемент лівою рукою при натисканні акорду або однієї, двох клавіш. При натисканні акорду в цьому режимі синтезатор в залежності від обраного стилю сам починає програвати партії інструментів - басову партію, ритм-партію, фонові звуки та ін.

Тембри - кількість закладених в синтезатор звучань різних інструментів.

Стилі - кількість ритмів автоакомпанементу. Обраний Вами стиль задає автоаккомпанемент в стилі диско, техно, кантрі, латина, рок та ін.

Ефекти. За допомогою ефектів звуку надається деяке додаткове звучання (хорус, гармонізація та ін.) Або просторовий ефект (реверберація, луна і ін.).

Секвенсор. Дозволяє здійснювати багатодоріжковий запис, редагування та відтворення. Важлива характеристика секвенсора - пам'ять, яку зазвичай висловлюють в кількості нот, які він може зберігати.

Дисковод. За допомогою дисковода можна зберігати з синтезатора на зовнішні носії (Flash-карта або 3,5-дискета) або завантажувати з них в синтезатор музичні композиції, стилі і настройки.

Колесо модуляції - дозволяє під час гри знижувати або підвищувати висоту тону.

Роз'єми. Служать для підключення зовнішнього обладнання - педалей, навушників, комп'ютера або звукопідсилюючої апаратури.

Які додаткові приналежності потрібні до синтезатора?

Блок живлення. Синтезатори, як правило, продаються без блоку живлення, тому його потрібно купувати окремо. При покупці синтезатора наші консультанти завжди запропонують Вам відповідний блок живлення.

Стійка для клавіш. Вона призначена для установки на неї синтезатора. Існують звичайні (з однією х-рамою) і посилені стійки (з двома х-рамами, для важких інструментів), однорівневі і дворівневі (для двох синтезаторів).

Педалі для клавіш. Необхідні в тому випадку, якщо Ви звикли грати на піаніно з педалями. Існують педалі "сустейн" для збільшення тривалості післязвучання і педалі "гучність" для управління гучністю.

Клавішний комбік. Це спеціальна портативна звуковідтворювальна система. Він потрібен тільки в тому випадку, коли необхідно суттєво збільшити гучність синтезатора, наприклад, на репетиції в складі ансамблю. Для домашніх занять буде цілком достатньо гучності вбудованої в синтезатор звуковідтворювальної системи.

Чохол для клавіш. Служить для перенесення синтезатора. Оскільки синтезатори розрізняються за розмірами, то і підбирати чохол потрібно з урахуванням обраного Вами синтезатора. Підбирати чохол краще не самому, а проконсультуватися у продавця.

Сподіваємося, що наші прості поради допоможуть вибрати ту модель синтезатора, який найкраще підійде саме Вам.

Автор:
Опубликовано: HitOnline.ua