пн-пт 10-19 RU | UA (097) 211-97-60, (066) 707-18-90
Сміливо набирайте - безкоштовно, з усіх операторів!
КОРЗИНА
ВАШ КОШИК
Товарів: 0
Сума: 0
Оформити замовлення
Перемога за нами!
Все буде Україна!

Стреплоки

Стреплоки

Стреплоки


Під час виступів може статися маса різних неприємностей. Але найбільш поширені проблеми, з якими стикаються гітаристи, це тріск шнура, порвана струна і обірваний гітарний ремінь.
У перших двох випадках звинувачувати такому горе-музиканту нікого, адже, швидше за все, він просто не перевірив роботу комутації або неправильно працював зі струнами. Інша справа - проблема з ременями. З нею стикався хоча б раз кожен гітарист, а багато потрапляли в незручну ситуацію через ременя прямо на сцені, радуючи глядачів новим шоу-елементом.

Існують дві основні причини, через які обриваються гітарні ремені: або неякісні пряжки лопаються, або зношується матеріал, яким гітара кріпиться до ремнетримача. До сих пір залишається загадкою, чому гітарні фірми-виробники виготовляють пряжки ременів з ламкого пластику, приділяючи основну увагу якості самого ременя. Яким би якісним не був сам ремінь, якщо пряжки зроблені погано, він обірветься навіть під легкої гітарою. І що найдивніше - навіть найбільш солідні компанії допускають такі помилки. Тому нашим вітчизняним виробникам варто зробити висновки і поліпшити свої гітари саме в цьому проблемному місці, тим самим збільшуючи свою конкурентоспроможність.

Хоча найкращим матеріалом для гітарних ременів вважається шкіра, звичайні синтетичні ремені мало в чому поступаються їй за міцністю. Але ось крайні кінці ременя, якими він кріпиться до гітари, краще брати зі шкіри, а не із замінника. І на те є свої причини. Практика показує, що замінник дуже недовговічний, він з часом деформується через постійне розгойдування і в самий невідповідний момент може підвести свого господаря, змусивши в кращому випадку догравати твір, сидячи навпочіпки.

Давайте розглянемо основні способи кріплення ременя до гітари. Перший спосіб полягає в тому, що край ременя насаджується на гітарний тримач, іменований стрепілліном, через те що в ньому технічний отвір. Щоб прикріпити таким способом гітару, не потрібно багато фізичних зусиль, але він не дуже надійний. Пов'язано це з тим, що не залежно від якості матеріалу, з якого вона виготовлена, з часом технічний отвір розтягується і зношується, і тому не може надійно тримати гітару.

Але є й інший спосіб. Можна встановити стреплоки (Straplocks) - спеціальні ремінні замки. Стреплоки можуть бути пластмасовими або металевими. Пластмасові є найбільш недорогими, їх можна знайти в магазинах, а іноді вони йдуть в комплекті з ременем. Кращий приклад таких стреплоків - Ergo Lock від Dunlop. Хоча пластмасові стреплоки і виглядають кволими, вони досить надійні в роботі, а їх установка під силу кожному, адже не вимагає ні спеціальних знань, ні особливих зусиль.

Але ось їх зовнішній вигляд припаде до смаку не кожному: не зрозуміло, чому багато виробників вибирають яскраві відтінки матеріалу, які іноді псують все враження і стилістику зовнішнього образу. Але, по правді кажучи, моделі темних тонів теж особливо краси не додають.

Що стосується металевих стреплоків, то тут справи йдуть зовсім по-іншому. Їх зовнішній вигляд стане прекрасним доповненням до будь-якого образу, вони надійно закріплюють ремінь, так що ваша гітара нікуди не злетить. Але коштують вони дорожче і вимагають спеціальної установки. Металеві стреплоки бувають звичайними і потайними. Обидва види складаються з ремнетримачу і шайби з замковим механізмом, яка кріпиться на ремені. Різниця між ними полягає в установці. Звичайні стреплоки встановлюються, зазвичай, досить просто: знімається старий ремнетримач, а на його місце прикручується новий за допомогою шурупа і викрутки.
З потайними стреплоками все трохи складніше. Сам ремнетримач «втоплюється» в деревину, для чого потрібно просвердлити отвір потрібного діаметру. Так як діаметр досить великий, та й довжина ремнетримачу досить значна, потрібно бути дуже акуратним при установці, щоб не вийшло зробити дірку в боковині. Це, звичайно, порадує оточуючих, але вам настрій зіпсує.

Завдяки потайним стреплокам інструмент буде більш щільно прилягати до тіла, що полегшить гру, а якщо установка пройшла правильно, то і закріплення вийде більш надійним, ніж звичайне.

Ті, кому не доводилося користуватися потайними стреплоками, особливої ​​різниці в порівнянні зі стандартним ремнетримачу не помітить. Гітара просто буде більш надійно закріплена, а зовнішня сторона ременя буде більш ефектно виглядати.

На сьогоднішній день є дві фірми, які є найбільш популярними у виробництві стреплоків. Це Dunlop і Schaller. Обидві ці фірми вже багато років працюють на ринку гітарного обладнання і заробили авторитет і повагу в усьому світі. Різниця між системами цих фірм полягає тільки в замкових механізмах. Стреплоки Schaller відкриваються важелем, який потрібно потягнути вгору. Замок же, створений розробниками Dunlop, відкривається натисканням маленької кнопки в центрі, після чого ви можете отримати ремінь. Стреплоки саме цієї компанії придбали найбільшу кількість шанувальників в музичних, хоча рівень надійності Schaller  нітрохи не поступається.

Обидві фірми пропонують моделі стреплоків в класичних варіантах забарвлення: "золото", "хром", "нікель", чорний колір.

Цим пристосуванням знайдеться місце в арсеналі всіх електро- і бас-гітаристів, але особливо потребують встановлення стреплоків власники важких гітар, таких як, наприклад, Gibson Les Paul. Останні роки ознаменувалися появою серійних електрогітар з уже встановленими стреплоками. Фірма Fender вже давно встановлює цей необхідний механізм на електрогітари американської Deluxe-серії. Серед виробників недорогих інструментів однією з перших на своїх моделях почала встановлювати стреплоки канадська фірма Godin.

Автор:
Опубликовано: HitOnline.ua