пн-пт 10-19 RU | UA (097) 211-97-60, (066) 707-18-90
Сміливо набирайте - безкоштовно, з усіх операторів!
КОРЗИНА
ВАШ КОШИК
Товарів: 0
Сума: 0
Оформити замовлення
Перемога за нами!
Все буде Україна!

Гітарні ефекти: еквалайзер, вау-вау

Гітарні ефекти: еквалайзер, вау-вау

До тонових ефектів належать будь-які пристрої, що змінюють компоненти тону. Це може бути і пасивний фільтр, який підвищує рівень високих частот, і динамічний прилад, наприклад, педаль вау-вау, а також графічні і параметричні еквалайзери і інші фільтри. За великим рахунком, управління тоном зводиться до управління гучністю в певному діапазоні частот сигналу. Людське вухо при цьому не сприймає змін загального рівня сигналу, а лише розрізняє тонове забарвлення.

Еквалайзери

За допомогою еквалайзера ( "equalizer" або EQ) можна налаштовувати тонове забарвлення звучання гітари, посилюючи або послаблюючи певні частоти. Він також дозволяє зробити більш яскравим звучання високих частот або більш насиченим звучання басів, або прибрати середні частоти, до чого часто вдаються групи, що грають хеві-метал. Регулятори тону, які знаходяться на панелі управління гітари і підсилювача, теж є найпростішими еквалайзерами. Але спеціалізовані пристрої ефектів (особливо рекові), як правило, обладнані різними додатковими можливостями, які дають можливість виконати більш тонке налаштування тону.

По-іншому еквалайзери ще можуть називатися фільтрами (filter), так як вони блокують, або фільтрують, певні частоти, пропускаючи інші.

                      Гітарний еквалайзер Boss GE-7

Гітарні еквалайзери, що мають формат ефектів, поділяють сигнал на діапазони частот, так звані смуги (band). Немає як такого стандарту за кількістю смуг в еквалайзері, але зазвичай в гітарних еквалайзерах воно варіюється від 3 до 10 смуг. Студійний запис і обробка звуку вимагає більш серйозних еквалайзерів, таких як, наприклад, графічні еквалайзери з кількістю смуг від 31 і вище. Але для звичайного виступу гітариста такий рівень точності просто ні до чого, тому для таких цілей цілком достатньо буде звичайного гітарного еквалайзера. Кожна смуга відповідає певній центральній частоті, яка задає ту частину аудіоспектра, за яку відповідає конкретна смуга.

Еквалайзери діляться на два типи: графічні і параметричні. Так як графічні еквалайзери більш наочно представляють зміни, що вносяться в сигнал, більшість гітаристів воліють працювати саме з ними.

Графічний еквалайзер

Графічний еквалайзер (graphic EQ) легко розпізнати завдяки розташованим на його панелі декільком движкам (slider), кожен з яких керує своєю смугою частот. Після того, як всі налаштування закінчені, движки, як правило, утворюють щось на зразок графіка, чим і пояснюється назва еквалайзерів цього типу. Кожна зі смуг графічного еквалайзера фіксована, тобто кожен движок управляє лише одним, строго певним діапазоном частот. Назва таких еквалайзерів говорить сама за себе - графічні еквалайзери з фіксованими смугами.

Використовуючи кожен з двигунів, можна підвищувати або знижувати рівень сигналу в відповідному діапазоні частот. Коли движок знаходиться в положенні по центру, смуга не задіюється, тобто рівень сигналу в ній не підвищується і не знижується. Опускаючи движок вниз від центрального положення, ми знижуємо рівень частот в цій смузі, і навпаки, піднімаючи вгору, підвищуємо рівень частот. Підвищуючи рівень високих частот, можна домогтися більш яскравого звучання гітари, а підвищуючи рівень низьких частот - більш потужного, що має особливе значення для хард-року. Наслідком підвищення рівня середніх частот стає те, що звучання гітари стає солодким і ніжним і є ідеальним звуком для блюзових соло. Знижуючи рівень середніх частот, можна отримати характерне для хеві-метала «рване» звучання.

  Вау-вау

Педаль вау-вау (wah-wah pedal), або жаба, є класичним ефектом в рок-музиці. Завдяки популяризації її як інструменту соліста, яку проводив Ерік Клептон ще в 60-х, уже в 70-х вона стала незамінним помічником виконавців ритм-енд-блюзу, а також використовувалася при музичному супроводі всіх погонь в телевізійних серіалах

З технічної точки зору педаль вау-вау - це еквалайзер зі змінною частотою: при натисканні на педаль фільтр підсилює одні частоти і обрізає інші, внаслідок чого створюється ефект коливання звуку, за своїм звучанням схожий з вовчим виттям.

                Педаль вау-вау Dunlop JH-1

Щоб створити класичне вау-звучання, потрібно натискати на педаль в ритмі музики. Іншими словами, граючи четвертними, потрібно натискати ногою на педаль в ритмі, утвореному восьмими. Щоб артикулювати деякі ноти, потрібно здійснювати більш різкі рухи ногами. А якщо затримати педаль в центральному положенні, можна отримати  неймовірного тонового забарвлення звук.

Завдяки величезній різноманітності моделей ефектів вау-вау кожен зможе знайти саме те, що підходить найбільше його смаку. Більш того, існують моделі, смуги яких налаштовуються по ширині і частотних діапазонах, а також моделі, оснащені додатковими ефектами, наприклад, фузом і педаллю, яка регулює гучність.

 Авто-вау

Крім ефектів вау-вау, упраління якими відбувається за допомогою педалі, існують ефекти, які змінюють спектр частот автоматично - так звані авто-вау (auto-wah).

Цей ефект спрацьовує, керуючись двома основними факторами: час і динаміка.

Час. По закінченню заданого періоду часу фільтром починають вироблятися зміни в своєму діапазоні. У цьому випадку те, що грається, ніяк не впливає на випрацювання ефекту.

Динаміка. Фільтр спрацьовує, коли змінюється гучність музики, що виконується. Як тільки музикант починає голосніше грати, фільтр, спрацьовує, починає посилювати звучання музики. Варто також сказати, що чутливість і діапазон фільтра налаштовуються як  для отримання слабкого, так і різко вираженого ефекту ( "вака-вака").

Автор:
Опубликовано: HitOnline.ua